Конфитюр от ягоди с желираща захар


Миналата година правих за първи път конфитюр от малини с желираща захар. Останах много доволна от технологията указана в упътването на пакета желираща захар. Съотношението между плод захар беше 2:1. 



Тази година реших да направя конфитюр от домашните ягоди и използвах същата захар.

Сега обаче промених технологията,защото ягодите са малко по-твърди от малините и изискват различна обработка.

Направих конфитюр от 1 кг. почистени от дръжките ягоди и 500 гр. желираща захар.

Получи се повечко течност,защото ягодите бяха сочни и току що набрани.

Но това няма значение,защото конфитюра се сгъстява и желира.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

1 кг. почистени ягоди

500 гр.желираща захар 2:1

ванилия по желание


ПРИГОТВЯНЕ




1. Част от ягодите/1/3/ се пасират с пресата за картофи.



2. Останалите ягоди се нарязвват на филийки.



3. Посипват се със захарта и се слагат  при пасираните ягоди в тенджерата,в която ще се вари конфитюра.



4. Сместа престоява 40-50 минути, за да се разтвори захарта. Сокът отделен от ягодите е доста защото са много сочни. Но това не е беда.



5. Слага се на котлона и постепенно се загрява на 6 от 9 степени.

6. Когато сместа заври се събира пяната, която веднага се образува.


7. Оставя се да ври 10 минути и това е всичко.



8.Бурканите се затоплят във фурната на 50°С.
 

9. Конфитюрът се насипва веднага в топлите буркани,затваря се и се обръща върху капачката. 


10. Конфитюрът е готов. Този е от последното бурканче,което не се напълни до горе. Като "габровка" не изхвърлих пяната ,сложих я там.😉😄



 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Марокански сладки с фурми и фъстъци

Сирене и кашкавал със зелени подправки и бадемово брашно

Домашно приготвено сирене- натурално и с песто