Веган шоколадов мус с аквафаба
Преведено от английски аквафаба е вода, в която са варени зърна от бобови растения като нахут.
Използването му в кухнята е откритие на френския готвач Жоел Рьосел.
Чувала бях,че от нахутена или друга бобова течност може да се правят сладкиши. Целувки и шоколадови десерти.
Това означава,че тя напълно замества яйчният белтък и това позволява да се приготвят различни десерти предимно веган.
Реших да опитам да направя шоколадов мус.
Не очаквах да е толкова лесно и да е толкова вкусно лакомство.
От една консерва от 400гр. течността е 120 мл. и се получават 2 купички десерт.
Ето как го приготвих.
ПРОДУКТИ
Течност от 1 консерва нахут/120 мл/
1ч.л.лимонов сок
есенция ванилия 5-6 капки
100 гр.веган шоколад
1 с.л.сироп от агаве или друг растителен сироп
50 мл. растителна сметана
За украса
шоколадови капки
ПРИГОТВЯНЕ
3. Разбива се от 5 до 15 минути.
4. При мен беше 7 минути. Сместа трябва да е с твърди връхчета.
и се прибавя към разбитата смес.
8. Шприцова се върху муса.
Коментари
Публикуване на коментар